Het hebben van kennis van verhoudingen en bevoegdheden is heel interessant, maar je begrijpt pas écht volledig ‘hoe een gemeente werkt’ en hoe je het beste kan werken bij een gemeente als je ook kennis hebt van de kaders waaraan de gemeente is gebonden.

De belangrijkste relatie die de gemeente heeft is de relatie met de inwoners. Inwoners zijn overgeleverd aan de gemeente voor veel zaken. Denk aan vergunningen, uitkeringen, voorzieningen, etc. De gemeente heeft dus een belangrijke positie in en invloed op het leven van inwoners. Om die relatie zo goed, eerlijk en zorgvuldig mogelijk te laten verlopen mag de gemeente niet ‘zomaar’ doen wat hij wil. Er zijn belangrijke spelregels waaraan de overheid en iedereen die er werkt zich moet houden. Zo moet er bijvoorbeeld altijd zorgvuldig gewerkt worden, moet alles goed gemotiveerd kunnen worden, moet de privacy worden beschermd, is bijna alles openbaar en mag je niet dingen beloven die je niet kan waarmaken.

Voor iedereen die voor de overheid werkt is het heel zinvol én interessant algemene kennis te hebben van deze kaders. Waarom kan je bijvoorbeeld beter niet zeggen tegen iemand dat ‘het wel goedkomt’? Hoe komt het dat het helpt als je goed naar inwoners luistert, zonder ze invloed te geven die ze niet hebben? Waarvoor kan je de bevoegdheden die je hebt inzetten en waarvoor niet? Deze training leert op toegankelijke manier iedereen die bij de gemeente werkt begrijpen welke kaders er zijn en vooral waarom die er zijn. Kennis hiervan verbetert de relatie tussen de overheid en de inwoners, verkleint (juridische) risico’s én vergroot het zien van de mogelijkheden die je hebt! De training wordt erg gewaardeerd van baliemedewerkers tot beleidsadviseurs door het inzicht en de bewustwording die het geeft. Ook deze training wordt op niet-juridische manier verzorgd, interactief met veel voorbeelden en veel ruimte voor interactie!

 

De training is bedoeld voor:

Deze training helpt iedereen die bij de overheid werkt beter te begrijpen hoe de overheid moet werken en wat de reden is dat er kaders zijn gesteld aan het handelen van de overheid. Deze training draagt bij aan nog bewuster en zorgvuldiger handelen en aan de relatie tussen de overheid en de inwoners. Dus deze training is een must voor iedereen die binnen de overheid werkzaam is.

 

Inhoud van de training:

Tijdens de cursus wordt op ontspannen en interactieve manier inzicht gegevens in de kaders waar iedere ambtenaar zich aan moet houden én aan de gedachten achter die kaders. Aandacht wordt besteed aan:

  • De relatie tussen burgers en de overheid en hoe die positief beinvloed kan worden;
  • De reden van het hebben van spelregels;
  • De belangrijkste spelregels uit de Awb, wat die spelregels zijn en hoe ze kunnen bijdragen;
  • De Algemene beginselen van behoorlijk bestuur, waarom we ze hebben en hoe ze kunnen helpen;
  • De verhouding tussen soorten regelgeving;
  • Het belang van beleid, de zin én onzin van beleid;
  • De rol van de AVG;
  • De Woo op hoofdlijnen.
 
Datum en locatie:

Deze cursus bestaat uit één dag en wordt door de BANPD verzorgt op 17 oktober en 2 december 2024 op onze locatie in Assen.

Deze cursus kan ook op locatie bij gemeenten of provincies worden verzorgd voor de eigen medewerkers. Wij maken dan een aanbod op maat. De kosten zijn dan afhankelijk van de op maat gemaakte cursus.

 
Investering:

De kosten voor de door de Academie verzorgde training bedraagt € 545,- per deelnemer. Niet-leden betalen € 595,- exclusief BTW

 
Incompany?

Voor vragen over het verzorgen van de training op locatie kun je contact opnemen met de Academie van BANPD via 0592-330990 of academie@banpd.nl

 
Geïnteresseerd?

Meld je aan via het aanmeldformulier, geef in het opmerkingenveld aan naar welke datum je voorkeur uitgaat.

 

Aanmelden