Basistraining: Hoe werkt de gemeentelijke overheid

De gemeente is een bijzonder en gecompliceerd bedrijf met (soms) ingrijpende bevoegdheden, met een grote verscheidenheid aan producten en diensten. Als gemeenteambtenaar werkt u in een politieke omgeving. Binnen de gemeentelijke organisatie heeft u met uiteenlopende spelers in het veld te maken. Niet alleen gaat u om met directe collega’s, maar bijvoorbeeld ook met wethouders en de voorzitter van een raadscommissie. En natuurlijk heeft u te maken burgers en hun zeer uiteenlopende belangen. Deze training geeft u inzicht in alle verschillende verhoudingen en relaties en in de politiek bestuurlijke context waarin het handelen plaatsvindt.

Doel
Deze training geeft u zicht op de verschillende spelers, actoren en ontwikkelingen op het gemeentelijke speelveld waardoor u zich snel een weg weet te vinden in uw nieuwe baan als gemeenteambtenaar.

Doelgroep
De training is bedoeld voor toekomstige of startende gemeenteambtenaren.

Inhoud
De volgende aspecten komen aan de orde:

  • Het gemeentelijke bestel, de plaats en taken van een gemeente.
  • De bestuurlijke bevoegdheden van een gemeente en de diverse organen, de onderlinge verhoudingen tussen politiek, bestuur en ambtelijke organisatie
    (duaal besturen).
  • Plaats en taken van de ambtenaar in relatie tot de bestuurlijke organen en de publieke omgeving waar een ambtenaar in acteert.
  • De gemeente en haar relaties met burgers; dienstverlener, burgerparticipatie, handhaver etc.

Resultaat
Na de training weet u wat bijzonder is aan het werken in een politiek- bestuurlijke omgeving. U kent de voornaamste taken en bevoegdheden van de gemeente. U bent bekend met wat uw positie als gemeenteambtenaar is. Deze training heeft een interactieve opzet, waarbij de vragen van de deelnemers centraal staan.

Trainer
Elias de Haan is trainer en adviseur. Hij heeft ruime ervaring met werken bij de overheid op zowel beleidsmatig als bestuurlijk niveau.

Investering
De kosten voor deze training bedragen € 845,- per deelnemer (niet-leden € 995,- p.p.) exclusief BTW. Bij meerdere deelnemers uit dezelfde organisatie kan de training ook in company worden georganiseerd.

Datum en  locatie
(4 dagdelen).  Start 11 maart 2019. De training vindt plaats op een locatie in Noord-Nederland (Groningen of Drenthe).
Wilt u deze training volgen maar niet op de genoemde data? Neem in dat geval contact op met Noesel van der Steen om te informeren naar de mogelijkheden.