Beleid maken en schrijven

In de training Beleid maken en schrijven wordt aandacht besteed aan de politieke en bestuurlijke aspecten van beleid en daarnaast ook aan de meer technische kanten van het vak.
Het is een brede basistraining over het ontwerpen van beleid en het schrijven van overtuigende beleidsvoorstellen.

Doel
U krijgt inzicht in het proces van beleidsvorming: wie zijn daarbij betrokken, op welke wijze en op welk moment? U kunt het voorgestelde beleid ‘vertalen’ in de tekst van het beleidsvoorstel. U weet waar u rekening mee moet houden bij het ontwerpen van beleid en bij het formuleren van de verschillende soorten beleidsstukken.

Doelgroep
De training is ontwikkeld voor (startende) ambtenaren en beleidsadviseurs van de decentrale overheden (gemeente, provincie en waterschap) en overige organisaties met een publieke taak.

Inhoud
De volgende onderwerpen komen aan de orde:

  • Het beleidsproces
  • Het ontwerpen van beleid
  • Interactieve beleidsvorming
  • Het schrijven van beleidsvoorstellen
  • Argumentatie / presentatie
  • Taal- en formuleringsaspecten.

Resultaat
Na het volgen van deze basistraining heeft u inzicht in het beleidsproces, in de aanpak van een beleidsopdracht en in het helder presenteren van beleidsvoorstellen.

Trainers
Elias de Haan is trainer en adviseur. Hij heeft ruime ervaring met werken bij de overheid op zowel beleidsmatig als bestuurlijk niveau.
Patricia Groenendaal is directeur van communicatiebureau VanBinnenNaarBuiten. Ze heeft jarenlange ervaring met het geven van communicatie-trainingen, onder meer voor overheids-organisaties.

Investering
De kosten voor deze training bedragen € 1.200,= per deelnemer (niet-leden € 1.380,- p.p.), exclusief BTW. Bij meerdere deelnemers uit dezelfde organisatie kan de training ook in company worden georganiseerd.

Datum en  locatie
Beleid maken:(4 dagdelen). Start 14 maart 2019; datum 2e lesdag op dit moment nog niet bekend.
Beleid schrijven: (4 dagdelen). Deze data worden op een later moment bekend gemaakt.

De training vindt plaats op een locatie in Noord-Nederland (Groningen of Drenthe).
Wilt u deze training volgen maar niet op de genoemde data? Neem in dat geval contact op met Noesel van der Steen om te informeren naar de mogelijkheden.