Beleid maken en schrijven

Betrekt u de omgeving bij het maken van beleid of denkt u alles zelf uit? En hoe vertaalt u het resultaat daarvan in een helder beleidsstuk? De kwaliteit van het beleidsstuk bepaalt vervolgens in hoge mate de kwaliteit van genomen beslissingen en daarmee ook de effectiviteit en acceptatie van beleid. Dit betekent dus een grote verantwoordelijkheid voor de beleidsambtenaar! Deze veelzijdige training besteed volop aandacht aan het hele proces van ontwerp tot het schrijven van een overtuigende beleidsnota.

Doel

U krijgt inzicht in het proces van beleidsvorming: wie zijn daarbij betrokken, op welke wijze en op welk moment? U kunt het voorgestelde beleid ‘vertalen’ in de tekst van het beleidsvoorstel. U weet waar u rekening mee moet houden bij het ontwerpen van beleid en bij het formuleren van de verschillende soorten beleidsstukken.

Doelgroep

De training is ontwikkeld voor (startende) ambtenaren en beleidsadviseurs van de decentrale overheden (gemeente, provincie en waterschap) en overige organisaties met een publieke taak.

Inhoud

De volgende onderwerpen komen aan de orde:

  • Het beleidsproces
  • Het ontwerpen van beleid
  • Interactieve beleidsvorming
  • Het schrijven van beleidsvoorstellen
  • Argumentatie / presentatie
  • Taal- en formuleringsaspecten.
Investering

De kosten voor deze training bedragen € 1.550,= per deelnemer (niet-leden € 1.750,- p.p.), exclusief BTW. Bij meerdere deelnemers uit dezelfde organisatie kan de training ook in company worden georganiseerd.

Datum en locatie

Het gedeelte beleid maken start op 12 en 19 maart 2020. Data voor het onderdeel Beleid schrijven volgt.

De training vindt plaats in Noord Nederland (Groningen of Drenthe). Wilt u deze training volgen maar niet op de genoemde data? Neem in dat geval contact op met Noesel van der Steen om te informeren naar de mogelijkheden.

Bij meerdere deelnemers uit dezelfde organisatie kan de training ook in company worden georganiseerd.

Aanmelding training of cursus